lauantai 11. joulukuuta 2021

Detransition - Mitä ja miksi?

 Jos olette kulkeneet trans ryhmissä, niin teitä vastaan on varmasti tullut seuraava sana: Detransitio/Detransition tai FTMTF/MTFTM. Mikä tämä sana sitten on?

Detransitio tarkoittaa sitä, että transitioidut takaisin biologiseen sukupuoleesi, eli esimerkiksi trans nainen voi transitioitua takaisin cis mieheksi ja trans mies transitioituu takaisin cis naiseksi. Detransition on osittain harvinainen termi ja sitä paheksutaan trans piireissä sen ”negatiivisen” luonteen vuoksi. Todellisuudessahan detransitionilla ei ole mitään väärää, jos kyseessä on henkilön mielenterveyden parantaminen.

Mikä voi johtaa detransitioon? Mistä se johtuu? Kyllähän se on aika kiinnostavaa tietää, että miksi jotkut ihmiset, jotka ovat luokitelleet itsensä transsukupuoliseksi muuttavatkin mielensä asiasta.

Olen kuunnellut aiheesta jo jonkin aikaa ja tässä on alapuolella muutama linkki kyseisiin videoihin:

- Linkki 1

- Linkki 2

- Linkki 3

Yksi asia, joka on helppo huomata, on se, että suurin osa detransitioneista ihmisistä ovat naisia. En ole persoonallisesti yllättynyt kyseisestä asiasta, koska naiset ovat yleensä avoimempia testaamaan pukeutumistyylejä/yms., jotka he voivat sekoittaa sukupuoleen. Niin käy myös miesten kohdalla, mutta on selkeää, että detransitio kohdistuu enemmän naisiin. Löysin erään artikkelin, joka kertoo detransitionista ja kuinka se ei tosiaankaan ole täysin harvinaista ja aivan kuten artikkelissa oleva toinen nainen mainitsi, niin hän uskoi niinsanotun ”dysforian” tunteen johtuvan hänen syömishäiriöstä. 

En ole loppupeleissä lukenut tai kuunnellut paljoa kun kyseeseen tulee detransitio, mutta suurin osa naisita, jotka ovat päätyneet katumaan heidän transitioa mieheksi on yleensä kärsinyt jostain mielenterveysongelmasta, joka on laittanut heidät uskomaan, että he ovat tunteneet dysforiaa. 

Tämän takia uskon persoonallisesti siihen, että transpoliin hakeutuvan henkilön kannattaisi (ja suorastaan pitäisi) olla avoin heidän omasta mielenterveydestään, jotta sielä olevat lääkärit ja psykologit voisivat olla takuuvarmoja siitä, että mistä henkilön dysforian tunne voisi oikeasti johtua. Muistan edelleen sen, kun olin juuri aloittanut käyntini transpolilla ja menin lukemaan muiden ihmisten kokemuksia transpolista, nimittäin olin jännittynyt siitä mitä minun piti mennä lävitse ennen kuin olisin saanut aloittaa hoidot. Tietoa ei löytynyt paljoa (tai sitten etsin tietoa täysin väärillä avainsanoilla), mutta mieleeni on painunut eräs foorumipostaus vanhemmasta transnaisesta, joka valitti siitä, että hän ei saanut aloittaa hormonihoitoja, koska hänellä oli hoitamaton kaksisuuntainen. En itse ymmärtänyt kyseistä valitusta (enkä ymmärrä edelleenkään), koska kaksisuuntainen on sen verran vahva mielenterveysongelma, varsinkin hoitamaton sellainen, että se on täysin ymmärrettävää, miksi transpoli halusi kyseisen naisen aloittavan lääkityksen, koska hänen dysforian tunne oli mahdollisesti johtunut tästä taudista.

Minullahan on virallinen diagnoosi Aspergeriin ja olin enemmän kuin valmis ymmärtämään sen, jos transpolilla oltaisiin sanottu, että he eivät halunneet minun aloittavan hormonihoitoja täysin vielä nuoruuteni ja kyseisen diagnoosin takia. Minut laitettiin tekemään AQ kysely, jossa normaali ihminen olisi saanut n. 17 pistettä ja autismista kärsivä henkilö olisi taas saanut helposti yli 35 pistettä. Sain itse 5 pistettä.

Kun minulle tuli aika käydä hoitosuunnittelussa, niin siellä ollut lääkäri kertoi, että elämäntilanteeni oli niin lupaava ja oma mielenterveyteni oli sen verran tasainen, että näytin selkeitä merkkejä dysforiasta ja sain sen avulla diagnoosin.


No, palataan vielä takaisin detranstioon:

Olen itse persoonallisesti surullinen siitä, että detransitio on asia, koska se olisi kuitenkin mukavaa, jos kukaan ei joutuisi kärsimään siitä. Jos voisin epäillä syytä, niin sanoisin, että detransition mahdollinen nousu johtuu juurikin nykyajan transaktivismista: Ketään ei saa epäillä, et tarvitse dysforiaa ollaksesi trans, ja transpoli on täynnä ilkeitä lääkäreitä, jotka kaltoinkohtelevat sinua.

Mikäänhän noista aikaisemmista pointeista ei ole totta, mutta koska tämän kaltainen ryhmä on ollut äärettömässä äänessä trans asioissa, niin he jakavat väärää tietoa nuorille, jotka ovat edelleen kasvamassa ja keiden mieltä on vielä helppo muovailla. En väitä, etteikö 16-vuotiaat teinit osaisi pitää itsestään huolta, mutta muistan itse sen, kuinka hukassa minä itse olin sen ikäisenä ja tiedän varmasti sen, että jos en olisi ollut trans ja olisin päässyt lukemaan esim. Oikeus olla -liikkeen tekstejä, niin olisin varmasti alkanut uskomaan sitä, että olisin ollut trans, vaikken oikeasti olisi ollutkaan yksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Emme satuta ketään!"

Jos olette transsukupuolisia henkilöitä ja olette kulkeneet lainkaan internetin trans piireissä, niin teitä vastaan on varmasti tullut seura...