sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Transpoli kokemuksia

Muistan edelleen sen, kuinka paljon kaipasin kuulla muiden ihmisten kokemuksia vuonna 2019 kun aloin käymään transpolilla ja muistan sen, kuinka vähän kyseistä tietoa oli. Tiedän sen, että tätä blogia ei varmaan löydä niin vain jos kirjoitat Googleen ”transpoli kokemuksia”, mutta onneksi voin aina toivoa, että jokin nuorempi henkilö, joka kaipaa tietoa transpolista löytää tämän postauksen.

No, mikä transpoli on?

Transpoli on joko TAYS:issa tai HUS:issa oleva poliklinikka, joka on erikoistunut transdiagnoosin asettamiseen ja sinne mennään, jos haluat aloittaa hormonihoidot.

Miten sinne mennään?

Et voi vain astua transpoliin ja pyytää hoitoja. Sinun pitää lähettää sinne lähete ja jos Transpoli haluaa sinun aloittavan käynnit siellä, niin he ilmoittavat siitä sinulle. Sinun pitää lähettää lähete polille lääkärin kautta, oli se sitten koululääkäri, normaali lääkäri, tms.

Mitä transpolilla käydään lävitse?

Transpolilla käydään lävitse sinun mielenterveyden tilaa, elämäntilannetta, sekä millainen suhde sinulla on esim. Perheesi ja ystäviesi kanssa. Eräs trans nainen oli kirjoittanut suhteellisen hyvän listan siitä, mitä käynneillä mennään lävitse. Myönnän sen, että eräs käynti oli hieman kiusallinen, koska siellä puhuttiin seksuaalisesta suuntautumisesta ja siitä, miten harrastat seksiä, mutta se oli ainoa kerta, milloin tunsin oloni oikeasti kiusaantuneeksi. En ole persoonallisesti tuntenut oloani koskaan epämukavaksi transpolilla.

Kuinka kauan käynnit kestää?

Transpolilla (Ainakin TAYS:in suhteen) on aika isot jonot nykyisen trans trendin takia, jonka vuoksi minun omat käntini kestivät hieman yli 2 vuotta. Pisin odotusaika minulla oli toiseksi viimeiseen käyntiin, jonka saamisessa minulla kesti 9kk. Kun olet käynyt kaikki tarvittavat asiat hoitohenkilökunnan kanssa lävitse, niin tapaat lääkäriä, joka kertoo sinulle, että saitko diagnoosin vai et.

Mutta transpolihan on ihan järkyttävä paikka!

Transpoli oli omalta kannaltani itseasiassa erittäin mukava ja minä jopa odotin jokaista käyntiäni innokkaana, nimittäin tykkäsin jutella siellä olevan hoitohenkilökunnan kanssa. Ainoa salaisuuteni mukavien käyntieni takana on se, että kohtelin henkilökuntaa hyvin, en valehdellut omista asioistani ja selitin omat kantani selkeästi, sekä tiesin, mitä hormonit tulevat tekemään keholleni.

Omia sanoja:

Tiedän, että transpoli osaa olla pelottava paikka silloin kun menet sinne ensimmäisen kerran, mutta niin kauan kun selität asiasi todenmukaisesti, olet tosissasi siitä, että haluat oikeasti transitioitua ja sinulla ei ole hoitamattomia mielenterveysongelmia, niin kaiken pitäisi olla ok. Sen verran kuitenkin sanon, että älä mene transpoliin silloin kun olet alle 18v. Se on vain paremmaksi, että odotat olevasi virallisesti aikuinen, nimittäin mieli ehtii muutumaan sen aikana kun olet alaikäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Emme satuta ketään!"

Jos olette transsukupuolisia henkilöitä ja olette kulkeneet lainkaan internetin trans piireissä, niin teitä vastaan on varmasti tullut seura...